Zlatý poklad

29.5.2015
Citace:
E.Arie et al., Cannabis and Frankincense at the Judahite Shrine of Arad, Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University, Volume 47, 2020 - Issue 1, https://doi.org/10.1080/03344355.2020.1732046
Zdroj
Nalezená zlatá část bonga na fotografii Andreje Bělinského.

o váze 2,3 kg starý 2.400 let nalezli archeologové Andrej Bělinskij ze Stavropolské státní univerzity a Anton Gass z berlínské Nadace pruského kulturního dědictví v mohyle skytského pohlavára severně od Kavkazu. Kočovní bojovní Skytové ovládali rozsáhlé oblasti východoevropských stepí přibližně od 9.století př.n.l do 4.století n.l. Jako jedno z prvních etnik zvládli techniku boje na koni. Chemická analýza černé usazeniny ve dvou krásně zdobených pohárcích s dírkou ve dně ukázala, že jde o zbytky po kouření směsi konopí a opia, zaschlé šťávy z nezralých makovic máku setého (Papaver somniferum). Obě proděravělé nádobky byly zjevně součástí speciální dýmky zvané dnes bong nebo bongo. Jednu z nich můžeme obdivovat na fotografii Andreje Bělinského. Vynořuje se otázka, zdali skutečně je kouření marihuany tolik nebezpečné, když ho lidé provozují tak dlouhou dobu.

Pavel Trávník 31.5.2015: Jde ovšem o to, jak velká část populace kouřila směs opia a konopí. Třeba je to tak, že jsme potomci jen těch, kdo nekouřili.

6.6.2020: I počátky judaismu jsou spojené s marihuanou. Analýza 2.700 let starého tmavého organického materiálu na kamenném oltáři v lokalitě Tel Arad v Negevské poušti ukázala, že jde o směs marihuany, kadidla, zvířecího tuku a trusu. Tuk sloužil jako palivo a trus pro snížení teploty hoření, aby látky vonné i psychoaktivní unikaly do vzduchu a neshořely.

 
Odeslat komentář k článku "Zlatý poklad "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zlatý poklad " e-mailem

Diskuse/Aktualizace